سه شنبه ٠٤ ارديبهشت ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

محمد مهدی صنعتی :

دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران میدانی برای بروز ایده های جدید و پیشرو است

سینمای نو > سرویس هنرهای تجسمی       

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " و به نقل از شورای دبیران هشتمین دوسالانه مجسمه سازی ، محمدمهدی صنعتی گفت:هشتمین دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران در شرایطی برگزار می شود که تحت تاثیر وقایع یکی دوساله اخیر فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته است. شرایطی بسیار سخت که گاهی تا مرز توقف برگزاری پیش رفت، اما سرانجام با ممارست و پایداری شورای سیاستگذاری و دبیران این مهم انجام گرفت. چالش هایی که دوسالانه در مواجهه با وقایع پیش آمده سال گذشته و فراگیری بیماری کرونا با آن مواجه شد نیاز به بررسی و تحلیل دارد تا در حافظه تجسمی ما ثبت شود.

 این عضو شورای دبیران هشتمین دوسالانه مجسمه سازی ادامه داد:دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران به عنوان مهم ترین و جامع ترین رویداد حوزه تخصصی مجسمه سازی و حتی تجسمی کشوربه شمار می رود. دوسالانه ها محل ارائه بیانیه های هنری و میدانی برای بروز ایده های جدید و پیشرو و فرزند صالح و خلف جامعه تجسمی هستند.

او افزود: این فرزند سنین نوجوانی و جوانی خود را طی می کند و از این جهت، صیانت و نگهداری از آنها از مهم ترین وظایف انجمن های هنری است. این طبیعی است که دوسالانه ها، کم یا زیاد در نحوه ارائه از نقاط ضعف، مشکلات و معایبی برخوردار هستند، اما نقد به عملکرد نباید دانسته یا نادانسته به نقد غیرمنصفانه بنیاد وجودی دوسالانه بیانجامد یا آسیب و لطمه ای جبران ناپذیر بدان وارد کند. بلکه درست آن است که با همیتی جدی و بالغانه آسیب شناسی کنیم و به جای تخریب دست به ترمیم زنیم تا در جهت بالندگی و رشد دوسالانه ها کوشا باشیم.

صنعتی ادامه داد: مساله قابل تامل دیگر چگونگی حساسیت جامعه هنری و هنرمند در واکنش نسبت به اتفاقات پیرامونی خود است. اگر بخواهیم واکاوانه با این موضوع برخورد کنیم، ما با دو نوع کنش مواجه هستیم: کنش فردی و کنش جمعی. به گمان من کنش های فردی در مقابل مسائل اجتماعی، سیاسی و غیره عمدتا کم ثمر و فاقد کارکرد اجتماعی و تاثیرگذاری بوده و معمولا به کناره گیری و نهایتا به حذف و سوخت خود هنرمند به عنوان یک سرمایه ملی می انجامد.

او افزود: در حالی که یکی از وظایف نهاد های مستقل و تخصصی هنر همانند انجمن های تجسمی، حفظ سرمایه های انسانی و هنری است که می بایست در مقابل نهادهای دولتی و خصوصی که صاحب قدرت و ثروت هستند به صیانت و حفاظت از این سرمایه های خود بپردازند. بی شک با ایجاد میادین و خاستگاه های متناسب با حوزه و توان و تخصص هنرمندان، فضایی برای کنش های جمعی شکل می گیرد. از جمله این میادینِ برگزاری دوسالانه است. دوسالانه ها از پتانسیل های لازم برای ایجاد یک گردهمایی هنری و شکل دادن به یک کنش جمعی برخوردار هستند و می توانند به فضایی برای کارکرد اجتماعی هنر نیز تبدیل شوند.

این عضو هیات مدیره انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران گفت: شاید بتوان سه فاکتور مهم برای اولویت کنش های جمعی در مقایسه با کنش فردی را بر شمرد: اول این که کنش های فردی هیچ گونه تغییری در ماهیت و رویکردهای نهادهای دارای قدرت و ثروت ایجاد نمی کنند، دوم آنکه منجر به حذف هنرمند و از بین رفتن این سرمایه فرهنگی می شوند و سوم اینکه رفتار غیر جمعی باعث ضعیف و شکننده شدن جامعۀ همسو و هم نظر هنری می شود و در نتیجه آن نهادهایی رسمی یا رویداد ها و جشنواره هایی موازی شکل می گیرند که هر چند در ماهیت امری منفی نیست

او در ادامه سخنانش افزود: اما مشکل آنجایی آغاز می شود که نهادهای دارای قدرت و ثروت، انرژی و تمرکز و کنش های جمعی را تخریب و تضعیف می کنند و در نتیجه فضایی نازا و سترون برای هنر باقی می ماند. برای مثال می توان به وقفه شش ساله بین یینال ۶ و ۷ مجسمه سازی اشاره کرد که به باور من این قهر نه تنها هیچ مزیتی نداشت بلکه جامعه تجسمی را از برگزاری دو دوره بینال محروم کرد و شاید در غیاب و فقدان دوسالانه جشنواره های تجسمی میان مایه و حتی کم مایه ای شکل گرفت که ارکان و سیاست گذاری آن از دست انجمن های تجسمی خارج شد.

صنعتی ادامه داد: باور دارم که اگر کنش های جمعی هنرمندان در ساحتی هنرمندانه و در میدانی درست شکل بگیرد بسیار ثمر بخش تر خواهد بود و در نهایت این کنش جمعی می تواند کارکردی اجتماعی پیدا کند.

صنعتی در پایان سخنانش با اشاره به فقدان برگزاری دوسالانه ملی و حتی بین المللی هنرهای تجسمی تهران گفت: دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران در ادوار گذشته به ویژه در چند دوره اخیر خود رویکردی بینارشته ای را در پیش گرفته و در جهت آماده سازی میدانی برای بروز و نمایش آثار معاصر و چندرسانه ای قدم برداشته است. به گمان من دوسالانه مجسمه سازی بار فقدان بینال تهران را تا حدودی به دوش کشیده و امیدوارم با کنار هم ایستادن جامعه تجسمی این آغاز تلاشی باشد تا دوسالانه ملی یا بین المللی تجسمی تهران جانی دوباره گیرد و به یکی از بهترین رویدادهای تاریخ تجسمی ما تبدیل شود.


١٦:٠٠ - دوشنبه ١٥ دی ١٣٩٩    /    شماره : ٨٨٤٥٠    /    تعداد نمایش : ٥٦٠







گالری ها


فیلم و صدا

سایر رسانه ها

گالری عکس

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است